Новини
«Тост за предків»: книжка репортажів Войцеха Ґурецького про Азербайджан, Грузію та Вірменію незабаром з’явиться українською
18.10.2017

Видавництво «Човен» презентує книжку польського письменника Войцеха Ґурецького про Кавказ. «Тост за предків» — це розповіді про Азербайджан, Грузію та Вірменію — три країни, які раніше входили до складу Радянського Союзу, а зараз тяжкими зусиллями будують власні держави. Войцех Ґурецький подорожував цими теренами понад двадцять років, намагаючись збагнути сутність Кавказу. В своїх репортажах він пише і про давні історичні конфлікти й традиції, що пояснюють контекст цього етнічно різнобарвного регіону, і про сучасний стан справ у Південній Осетії чи Абхазії.

«Як можна хотіти до НАТО й водночас вважати, що Сталін і Христос є найвпливовішими особистостями в історії світу? — пише про «Тост за предків» польська журналістка Марія Пшеломєц. — Для чого в Радянському союзі вигадали Південну Осетію і чому вибухнула грузинська війна? Врешті, чи Південний Кавказ із найдавнішими християнськими країнами, Вірменією та Грузією — ще Європа, чи вже Азія?»

Це лише частина питань, на які Войцех Ґурецький намагається відповісти у своїй книжці. Він побачив Кавказ із різних боків, оскільки був там і як журналіст, і як дипломат, і як аналітик. Спершу репортер публікував свої тексти про регіон у «Газеті Виборчій» чи «Тигодніку Повшехнему». Тоді п’ять років прожив у Баку, працюючи радником при посольстві Польщі. Потім був експертом місії Європейського союзу, яка досліджувала обставини війни в Грузії 2008 року.

Результатом тривалого перебування Ґурецького на Кавказі став книжковий триптих — «Планета Кавказ», «Тост за предків» та «Абхазія». У кожній з них письменник шукає відповіді на питання про близькі нам країни, які, як і ми, упродовж багатьох років відчувають на собі тиск величезного сусіда. Складна ідентичність, різні релігії, травматична історія — як Кавказ дає цьому раду?

На чотирьох сотнях сторінок книжки вміщено численні історії: про президента Гейдара Алієва, внучку імама, яка не може одружитися на немусульманинові, чи про маленьке село Садахло, що розташоване в Грузії біля самого кордону з Вірменією. Століттями там живуть представники трьох націй — вірмен, грузинів та азербайджанців — і кожен з народів цього маленького села мріє про свою Велику Державу.

«Народження нових держав супроводжувалось війнами, путчами й переворотами, — пише Войцех Ґурецький у книжці, — процвітали мафії, буяв звичайний бандитизм, панували злидні. З часом підписано перемир’я, розподілено владу, бандити легалізували свої набутки, національні валюти зміцніли. Але певна річ, ніякого «кінця історії» не настало. Ми переконались у цьому, спостерігаючи за трагічними подіями в Грузії у серпні 2008 року.»

Видання буде цікавим широкому колу читачів — і тим, хто хоче дізнатися більше про культуру та історію Кавказу, і тим, котрі хочуть краще зрозуміти сучасні конфлікти.

Українською текст з’явиться в перекладі Галини Крук.

Останні новини
0
Кошик
  • No products in the cart.