Новини
«Про тиранію»: українською вийшла графічна версія бестселера Тімоті Снайдера
28.05.2022

У колаборації видавництва «Човен» та видавництва «Видавництво» побачила світ графічна версія однієї з найрезонансніших праць американського історика та публічного інтелектуала Тімоті Снайдера «Про тиранію. Двадцять уроків двадцятого століття», втілена німецько-американською авторкою й ілюстраторкою Норою Круґ.

За короткий час «Про тиранію» стала однією з найважливіших книжок останніх років про уроки історії, які необхідно знати всім. Це актуальний та лаконічний екскурс у двадцяте століття, найтемніші моменти якого ілюструють уроки протистояння сучасному авторитаризму у переконливій та доступній формі. Тімоті Снайдер звертає увагу на світові тенденції підваження демократії та пише про громадянську відповідальність за теперішні історичні процеси, створюючи інтелектуальний посібник для широкого кола читачів.

Шепард Фейрі: «Коли ми маємо запам’ятати щось справді важливе, ми це візуалізовуємо. У графічному виданні «Про тиранію» Нора Круґ візуалізувала деякі з найважливіших уроків ХХ-го століття, знання про які стануть у пригоді всім громадянам, які формують майбутнє».

Текстова версія цієї книжки уже виходила українською у 2018 році в перекладі Олесі Камишникової у видавництві «Медуза» і зараз є бібліографічною рідкістю. Для графічного видання Олеся допрацювала свій переклад, оскільки було важливо зберегти афористичність українського викладу.

Крім дрібніших правок, в оновленому ілюстрованому графічному виданні Снайдер включив алюзії на поточну пандемію. Сторінки «Про тиранію» тепер подані тим осібним впізнаваним стилем Нори, вже відомим українському читачеві за романом «Вітчизна. Альбом німецької родини» – що є водночас графічними мемуарами, колажованою аплікацією, екскурсом в історію та скарбничкою особистих спогадів. Слова Снайдера набувають нове життя, колір і силу; афористичні роздуми вражають візуально і закликають до дії.

Гілларі  Клінтон: «Витверезливий опис того, як працює авторитарне мислення».

Тімоті Снайдер – американський історик, письменник, публічний інтелектуал. Професор Єльського університету. Фахівець з історії Східної Європи та, зокрема, історії України, Польщі, Росії. Займається переважно історією XX століття. Дослідник націоналізму, тоталітаризму та голокосту. Дійсний член НТШ-Америка, автор низки історичних праць, перекладених, зокрема, і українською.

У видавництві «Човен» побачили світ українською мовою три книги Тімоті Снайдера: «Роздуми про ХХ століття» (спільно з Тоні Джадтом), 2019 р.; «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка», 2020 р.; «Наша недуга. Уроки свободи з лікарняного щоденника», 2020 р.

Нора Круґ народилася 1977 року в Карлсруе, вивчала сценографію, кінодокументалістику та ілюстрацію в Ліверпулі, Берліні та Нью-Йорку. Її малюнки та колажі регулярно з’являються у великих щоденних газетах і журналах (як-от «The New York Times», «The Guardian», «Le Monde diplomatique»). Вона – стипендіатка програми Фулбрайта й здобула низку відзнак та премій, серед яких – Меморіального фонду Джона Саймона Ґуґґенгайма, Фонду Поллока і Краснер, а також Фонду Моріса Сендака. Нора – професорка з ілюстрації в Парсонській школі дизайну в Нью-Йорку. Мешкає в Брукліні.

Її попередня книжка, видана українською у «Видавництві», «Вітчизна: Альбом німецької родини», оповідає засобами небаченого поєднання написаних вручну текстів та малюнків, а також історичних фотографій та документів про фактичний і пережитий досвід. У пошуках слідів Круґ сполучає загальнонімецьку історію з особистою і родинною в книзі, своєрідній як за формою, так і за змістом.

«Про тиранію» вийшла друком українською за підтримки Міністерства у закордонних справах та справах співдружності націй та розвитку Великої Британії.

Останні новини
0
Кошик
  • No products in the cart.