Новини
Reading list від видавництва «Човен»
04.01.2018

Різдвяні вихідні — добра нагода прочитати книжки, для яких досі не знаходилося часу. Видавництво «Човен» підготувало добірку найцікавіших репортажних і документальних книжок, що вийшли українською 2017 року. Гайда читати!

Філіп Сендс «Східно-Західна вулиця»

«Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» — грубенький том з історії прав людини на тлі ХХ століття. Автор розкриває людські долі, що стоять за абстрактним застосуванням абстрактних правових норм. Головні герої книжки — Лаутерпахт, Лемкін і Бухгольц — зі Львова. Перших двох, які навчалися у Львівському університеті, можна назвати головними юристами-міжнародники минулого століття. Уперше приїхавши у Львів, Сендс був вражений, що львів’яни мало що про них знають. Як написала The Guardian, Львів тут, на жаль, випадковий. Якби його не було, історія не надто змінилася б, хіба що Сендс не мав би такого інтересу до написання книжки, адже Бухгольц — рідний дід автора. Але все-таки збіг украй рідкісний, і видана в Україні книжка, провокуючи дискусії довкола Лемкіна та Лаутерпахта, повертає їх до Львова.

Вітольд Шабловський «Кулемети й вишні»

Небезпечно вірити в однозначні відповіді й остаточні рішення. Уявляти людину як рівняння «1 + х = 2» дуже просто, хочеться саме так і робити. Біда лиш у тому, що особі, яка бачить абсолютне й однозначне рішення, жодна ціна його досягнення не здаватиметься надто високою. Рятувати ціле людство чи націю можна лиш так, не зважаючи на втрати, очерствивши серце. А конкретну живу людину так не врятуєш. Про це розмовляв з українцями, поляками, чехами та євреями Вітольд Шабловський, з’ясовуючи місце й суть Волинської трагедії в серцях людей. Про це його книжка «Кулемети й вишні». Варта читання, бо добрі історії слід раз у раз собі нагадувати. Тимчасом як злі виїдають зсередини, передаються дітям, не забуваються. Нехай бодай щось їх урівноважує.

Тімоті Снайдер «Про тиранію. Двадцять уроків ХХ століття»

«Про тиранію» — актуальний і лаконічний екскурс в історію ХХ століття. У своїй книжці Тімоті Снайдер звертає увагу на світові тенденції підважування демократії та пише про громадянську відповідальність за нинішні історичні процеси, створюючи інтелектуальний посібник з історії тираній минулого століття. Снайдер підсумовує «уроки» авторитарних режимів, описує зони ризику для громадянських і політичних прав і свобод. Автор застерігає від забування історії в часи, коли навіть нещодавні події надто швидко відходять у минуле. Проте лише пам’ять про них і ретельний аналіз є запорукою сучасної демократії, до творення якої може долучитися кожне з нас.

Озрен Кебо «Сараєво для початківців»

Це досвід освоєння нового трибу життя, зшивання клаптиків колишньої топографії від уродженця Мостара, герцеговинця Озрена Кебо, який свідомо обрав життя в Сараєві у найважчий період його новітньої історії. Саме тому має повне право написати про Сараєво саме так, як пише: зі сліпучою іронією, щирим стражданням і любов’ю, від якої стискається горло.

«Сараєво для початківців» — книжка про реалії існування міста під час війни, у майже непроникній облозі. Кебо розповідає про життєвий режим містян в умовах, коли немає електрики, вода в кранах давно скінчилася, а опаленням у квартирах слугує все, що добре горить. Як і де сараєвці діставали воду, в якій послідовності палили бібліотеки, як, зрештою, правильно перебігати вулицю, щоб снайпер не вибрав наступною жертвою саме тебе.

І, звісно, це книжка про місто як живий організм. Сараєво живе, незважаючи на війну. Щосили старається втриматися. Місто стало темним і сірим, втратило архітектурну красу, воно ледь животіє. Але не померло. І відчайдушно бореться.

Ганна Кралль «Раніше за Господа Бога»

На початку осені у видавництві «Темпора» вийшли під однією палітуркою одразу три книжки легенди польського літературного репортажу Ганни Кралль: «Раніше за Господа Бога», «Докази існування» та «Дорога чекає червового короля». Ці репортажі об’єднані темами гетто й поневірянь польських євреїв під час Другої світової війни. Хоч і написані в різні роки, тексти формують певну цілість: історії надій, зрад і боротьби за життя на тлі великої катастрофи ХХ століття. Кралль цікава, зокрема, як неперевершена стилістка. Під її редакторською опікою виросло ціле покоління польських репортерів: Маріуш Щиґел, Войцех Ґурецький, Войцех Тохман, Ірена Моравська та інші.

Сімона де Бовуар «Друга стать»

Українською цей класичний текст ХХ століття побачив світ ще на початку 1990-х, а торік видавництво «Основи» перевидало його в новому оформленні. Твір французької філософині свого часу збентежив мільйони людей, спричинився до другої хвилі фемінізму й дотепер змушує читачів замислитися й переглянути свої світоглядні настанови. Сімона запитує: чому в політиці мало жінок? Чи жінки беруть участь в ухваленні рішень? Чи порівну розділено між статями обов’язки з виховання дітей? Чи досі діють негласні заборони на певні професії для жінок? Питання, акцентовані 1949 року, актуальні донині. Літературознавиця Віра Агеєва пише, що саме завдяки де Бовуар «ми пізнавали українське суспільство як суспільство патріархальне. Це ‎вона навчила ставити незручні запитання щодо речей, які доти видавалися очевидними».

Астрід Ліндґрен «Щоденники воєнного часу»

Торік українською мовою видано щоденники Астрід Ліндґрен — славетної дитячої письменниці, авторки «Карлсона» та «Пеппі Довгапанчохи», а під час Другої світової — рецензентки з контролю за кореспонденцією в урядовій організації, а також дружини й матері двох дітей. Це нотатки про побут і сімейні справи подружжя середнього класу, роздуми про політику, вплив війни на людську свідомість і неминучі зміни майбутнього мирного життя. А ще — це записи чи не найзнанішої дитячої письменниці світу напередодні її письменницького дебюту. Книжка містить також переклади газетних вирізок і листів, використаних у першому шведському виданні.

Христя Фріланд «Плутократи»

«Плутократи» журналістки-міжнародниці та міністерки закордонних справ Канади Христі Фріланд — енциклопедія сучасної супереліти. Авторка з’ясовує суть і походження плутократії, зосереджуючи увагу на її ролі для світу. Плутократи, якими є, зокрема, Маск, Сорос, Ґейтс або Пінчук, мають чималу фінансово-політичну вагу й визначають прогрес людства. Двадцять років Фріланд вивчала життя «нового класу» — багатіїв, чиї статки не успадковані, а набуті завдяки сукупності різних чинників, від розмаїтих революцій до випадкової удачі. 2015 року Фріланд очолила канадське Міністерство міжнародної торгівлі, а в січні 2017-го стала міністеркою закордонних справ у тому ж уряді. З допитливістю журналістки й відстороненістю політикині авторка пропонує поміркувати про впливових і заможних сучасників із несподіваних ракурсів і побачити їх у новому світлі.

Сьюзен Кейн «Сила інтровертів»

Упродовж століть нам нав’язували ідеальний образ людини — комунікабельної, харизматичної, енергійної: мовляв, саме ці риси є запорукою успіху. Тож не дивно, що більшість переступають через себе, намагаючись відповідати цьому взірцеві.

Сьюзен Кейн уважає, що час скинути маски, і на численних прикладах зі сфер політики, бізнесу, освіти, громадського й культурного життя пояснює, у чому криється потенціал тихих людей. Кейн і сама інтровертка, тому щиро ділиться практичними порадами, як досягнути успіху, залишаючись собою. Як ефективно вести переговори, будувати кар’єру та влаштувати особисте життя, зважаючи на особливості інтровертності. «Сила інтровертів» захоплює увагу й написана із сучасним науковим підходом. Особливо ця книжка придасться в бізнесі, підказуючи інтровертам, як ефективно керувати, виголошувати промови, уникати неприємних ситуацій і вдало вибирати ролі.

Останні новини
0
Кошик
  • No products in the cart.